Portugese 'CULINAIRE' weetjes


Publicatie datum:

Wetenswaardigheden over de Portugese keuken

Gesponsorde koppelingen

De Portugezen zijn trots op hun keuken die net zo gevarieerd is als het landschap met zijn hoge bergen, zijn heuvelgebied en laagvlakte. In al die streken zijn talrijke smakelijke gerechten te eten die vrijwel altijd worden bereid met knoflook en olijfolie. De vindingrijkheid van de kok is groot. Zo wordt er gezegd dat van het nationale gerecht bacalhau, een naam die zowel wordt gebruikt voor de verse kabeljauw als voor de gedroogde stokvis, 365 verschillende bereidingswijzen bestaan, voor elke dag van het jaar één. Van de vele Portugese gerechten, waarvan vis het hoofdbestanddeel is, bestaan stedelijke en regionale varianten. Vooral op het platteland zijn de porties groot. Het is daar heel gewoon om een meia dose, half portie, te bestellen.

Entradas, voorgerechten

Het belangrijkste voorgerecht in Portugal is sopa, soep. Die zijn er in vele variaties, zoals açorda, broodsoep, caldo, heldere bouillon, canja, heldere kippenbouillon met rijst, citroen en munt, creme, gebonden soep, gaspacho, koude soep, sopa abobora, pompoensoep en sopa com espinafros, spinaziesoep. De bekendste soep is caldo verde, groene soep, gemaakt van aardappelen en ui waaraan ragfijn gesneden couve, kool, wordt toegevoegd. Daarnaast zijn er als voorgerecht pratos frios, koude voorgerechten, saladas, salades, ovos, eiergerechten. Voordat er met eten wordt begonnen wordt er vaak queijo, kaas, geserveerd, meestal een geurige schapenkaas.

Peixe, vis

Voor een land met zoveel zee om zich heen en een groot aantal rivieren is het niet vreemd dat vis een belangrijk onderdeel is van de Portugese keuken. Toch wordt de vis die het meest gegeten wordt, bacalhau, uit Noorwegen geimporteerd. Een paar van de ontelbare recepten zijn: bacalhao com todos, de meest gangbare kabeljauwschotel, die in prachtisch ieder Portugees restaurant te verkrijgen is. Hierrin zijn meestal aardappelen, groene kool, uien en wortelen verwerkt. Dan is er de balcalhau dourada, met gebakken ei en flinterdunne frietjes door elkaar gemengd en niet te vergeten de bolinhos de bacalhao, gefrituurde bolletjes met kabeljauw, die veel als tussendoortje worden gegeten. Balcalhau is ook het traditionele gerecht met kerst. 

Een andere populair visgerecht is de sardinhas assadas, geroosterde sardines op houtskool, rijkelijk bestrooid met zeezout. De sardinhas a Setubal worden met tomaten en kruiden in de oven bereid.

Een caldeirada is een stevig gekruide stoofpot, een soort bouillabaisse, van vis, schelp- en schaaldieren, gekookt in een saus van uien, tomaten en aardappelen. Een specialiteit in Aveiro is de caldeirada de enguias, stoofpot met aal.

In Portugal wordt ook veel verse truta, forel, gegeten, meestal gegrild of gebakken. Daarnaast is de lamprei, prik, een belangrijk bestanddeel voor de traditionele keuken.

Mariscos, schaal, schelp- en weekdieren

De mariscos zijn in Portugal overal ruim aanwezig. Ameijðos, steenmosselen, worden verwerkt in onder andere de ameijðos a espanhola, een gerecht met ui, tomaat, rode Spaanse peper en olijfolie. Ameijðos na cataplana zijn in een ketel met witte wijn gestoofde mosselen met worst, ham, ui, knoflook, paprika en chilisaus. Een bekend gerecht is de carne de porco a Alentejana, waarin de steenmosselen worden gecombineerd met stukjes varkensvlees. De mexilhoes, een ander soort mossel, wordt in Aveiro verwerkt in de mexilhoes a moda Aveiro. Gambas worden zowel gekookt als gebakken rijkelijk met knoflook bestrooid. Dan is er nog de polvo, inktvis, en de lulas, pijlinkvis, waarvan vele overheerlijke gerechten worden bereid. Caracois zijn minuscule slakjes die kort worden gekookt en met een speld of tandenstoker uit hun huisjes worden gepulkt. Deze worden voornamelijk als tapa gegeten.  

Carne, vlees

Hoewel vlees in Portugal een veel minder belangrijke plaats inneemt dan vis, zijn er toch een aantal populaire vleesgerechten. Een specialiteit in bijvoorbeeld Beira Litoral is chanfana, geit, die met kruien en wijn in een aardewerk pot wordt bereid. Cabrito a padeiro is een soortgelijk gerecht van geitenvlees dat voortdurend tijdens het braden wordt bedropen met een wijnmarinade. In het binnenland wordt ook vaak javali, evezwijn, geserveerd. Een van de veelzijdigste gerechten is feijoada, een bonengerecht dat vele variaties kent. Ook favas, tuinbonen, eten de Portugezen graag. Een bekende schotel is de favas a Portuguesa met morcela, bloedworst, en varkenskarbonade. In Portugal worden ook tripas, ingewanden, gegeten. Porto is bekend om zijn tripas a moda do Porto.

Aves, gevogelte

Frango de churrasco, een op hootskool geroosterde jonge haan met veel zeezout, is behalve in veel restaurants ook verkrijgbaar op de lokale marktjes waar je ze kunt nuttigen aan eenvoudige houten tafeltjes. In de Portugeze keuken worden ook veel gerechten met coelho, konijn, bereid, zoals de coelho a brucha, gebraden konijn met uien, olijfolie en azijn.

Arroz, rijst

Er zijn veel rijstgerechten in Portugal, zoals arroz de pato a Portuguesa, eend met uien, worst en wortelen, arroz de bacalhau a moda do Porto, stokvis met tomaat, kruiden en knoflook, arroz a Valenciana, een soort Spaanze paella en arroz Ribatejo com cabrito, geitenvlees en kip met uien, peper en boter.

Sobremesas, nagerechten

Portugezen zijn dol op zoete nagerechten. Typisch Portugese nagerechten zizjn arroz doce, rijstpudding met kaneel, pudim flan, caramelpudding, sonhos, pannenkoeken met stroop en leite creme queimado, custardpudding met gebrande suiker. 

Zie ook: http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/portugese-wijn-weetjes

Meer verhalen over Portugal:

http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/het-mysterieuze-bos-van-bucaco; http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/penela-kastelenstadje-in-midden-portugal; http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/fatima-een-geliefd-bedevaartsoord; http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/tomar-een-stadje-van-grote-cultuurhistorische-waarde; http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/het-wonder-van-nazare

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

Gratis wandeling met virtuele gids door de “groene gordel” van Amsterdam.

Door de moderne techniek kun je nu wandelen met virtuele gids door de “groene gordel” van Amsterdam.

Megen, kern van het graafschap Megen

Waar het tegenwoordige Megen nu in Noord-Brabant onder de gemeente Oss valt, lag vroeger het Graafschap Megen, dat géén deel uitmaakte van de vroegere Republiek der Zeven Vereenigde Nederlanden. Hoe zit dat?

Cinque Terre, een wandelparadijs aan de Ligurische kust.

Maak kennis met een prachtig stukje natuur gelegen aan de Ligurische kust.

De watervallen van Foz do Iguaçu, een indrukwekkend schouwspel

Maak kennis met een van de grootste bezienswaardigheden van Zuid-Amerika: De watervallen van Foz do Iguaçu,

Habib Bourguiba

Hij was president voor het leven van zijn Tunesië, maar werd toch afgezet vanwege zijn leeftijd en gezondheidsredenen. Uiteindelijk leefde hij nog 13 jaar verder onder huisarrest.

Paraguay, het hart van Zuid-Amerika

Paraguay is ongetwijfeld het onbekendste en meest ondoordringbaar land van Zuid-Amerika. Het werd lange tijd beschouwd als een soort 'verloren paradijs'.

Viaduc de Millau (brug van Millau)

Viaduc de Millau (brug van Millau)

De fysische geografie van paraguay

Paraguay vanuit een geografisch oogpunt bekeken

Geografie van Uruguay

Het echte land van de Zuid-Amerikaanse staat

Uruguay

De bufferstaat tussen Brazilië en Argentinië

De steden van Uruguay

De belangrijkste steden van Uruguay op een rij'tje

Het volkslied van Frankrijk

Officiële volkslied van Frankrijk

Nederlands-Aziatische handel in de zeventiende eeuw

De handel met Azië in de Gouden Eeuw

Jordanië, Land van Duizend-en-één-Nacht

Een reis door Jordanië

Kleinwalsertal

Het Kleinwalsertal, een dal voor iedereen.

Antwerpen, stad der diamanten

De Belgische stad Antwerpen, locatie van het Diamantmuseum en de Beurs voor Diamanten, is de stad der diamanten bij uitstek.

Checkpoint Bollywood

De hoofdpersoon reist vanuit India naar Kashmir, een gebied waarover nog altijd strijd gevoerd wordt tussen India en Pakistan. Ook de verhoudingen tussen mannen en vrouwen komt aan de orde.

Politiek-Economische aspecten van de Oekraïens-Russische relaties

De politieke en economische relaties tussen Oekraïne en Rusland

Hoe komen al die Russen (separatisten) in Oekraïne?

De Oekraïense separatisten zijn eigenlijk Russen die al jaren in Oekraïne wonen, hoe komen al die Russen in Oekraïne?

De Oud-Griekse economie

In dit artikel worden uit de verschillende periode in de Griekse oudheid de vormen van economie besproken

De geschiedenis van Europas meest bekende surfeiland: Fuerteventura

De geschiedenis van Fuerteventura, van de oudheid tot nu. Alles over de verovering en het koloniale Fuerteventura.

Wat heeft hoestdrank te maken met Turkse hotels?

Hoe kan het dat een verhaal over hoestdrank mij drie bekende Turkse hotels toont?

Wat zijn de 10 kleinste landen ter wereld ??

Je hebt heel veel landen maar wat zijn de kleinste landen ??

Parijse banlieues

Kort onderzoek naar de Banlieues in Parijs.