Portugese 'CULINAIRE' weetjes


Publicatie datum:

Wetenswaardigheden over de Portugese keuken

Gesponsorde koppelingen

De Portugezen zijn trots op hun keuken die net zo gevarieerd is als het landschap met zijn hoge bergen, zijn heuvelgebied en laagvlakte. In al die streken zijn talrijke smakelijke gerechten te eten die vrijwel altijd worden bereid met knoflook en olijfolie. De vindingrijkheid van de kok is groot. Zo wordt er gezegd dat van het nationale gerecht bacalhau, een naam die zowel wordt gebruikt voor de verse kabeljauw als voor de gedroogde stokvis, 365 verschillende bereidingswijzen bestaan, voor elke dag van het jaar één. Van de vele Portugese gerechten, waarvan vis het hoofdbestanddeel is, bestaan stedelijke en regionale varianten. Vooral op het platteland zijn de porties groot. Het is daar heel gewoon om een meia dose, half portie, te bestellen.

Entradas, voorgerechten

Het belangrijkste voorgerecht in Portugal is sopa, soep. Die zijn er in vele variaties, zoals açorda, broodsoep, caldo, heldere bouillon, canja, heldere kippenbouillon met rijst, citroen en munt, creme, gebonden soep, gaspacho, koude soep, sopa abobora, pompoensoep en sopa com espinafros, spinaziesoep. De bekendste soep is caldo verde, groene soep, gemaakt van aardappelen en ui waaraan ragfijn gesneden couve, kool, wordt toegevoegd. Daarnaast zijn er als voorgerecht pratos frios, koude voorgerechten, saladas, salades, ovos, eiergerechten. Voordat er met eten wordt begonnen wordt er vaak queijo, kaas, geserveerd, meestal een geurige schapenkaas.

Peixe, vis

Voor een land met zoveel zee om zich heen en een groot aantal rivieren is het niet vreemd dat vis een belangrijk onderdeel is van de Portugese keuken. Toch wordt de vis die het meest gegeten wordt, bacalhau, uit Noorwegen geimporteerd. Een paar van de ontelbare recepten zijn: bacalhao com todos, de meest gangbare kabeljauwschotel, die in prachtisch ieder Portugees restaurant te verkrijgen is. Hierrin zijn meestal aardappelen, groene kool, uien en wortelen verwerkt. Dan is er de balcalhau dourada, met gebakken ei en flinterdunne frietjes door elkaar gemengd en niet te vergeten de bolinhos de bacalhao, gefrituurde bolletjes met kabeljauw, die veel als tussendoortje worden gegeten. Balcalhau is ook het traditionele gerecht met kerst. 

Een andere populair visgerecht is de sardinhas assadas, geroosterde sardines op houtskool, rijkelijk bestrooid met zeezout. De sardinhas a Setubal worden met tomaten en kruiden in de oven bereid.

Een caldeirada is een stevig gekruide stoofpot, een soort bouillabaisse, van vis, schelp- en schaaldieren, gekookt in een saus van uien, tomaten en aardappelen. Een specialiteit in Aveiro is de caldeirada de enguias, stoofpot met aal.

In Portugal wordt ook veel verse truta, forel, gegeten, meestal gegrild of gebakken. Daarnaast is de lamprei, prik, een belangrijk bestanddeel voor de traditionele keuken.

Mariscos, schaal, schelp- en weekdieren

De mariscos zijn in Portugal overal ruim aanwezig. Ameijðos, steenmosselen, worden verwerkt in onder andere de ameijðos a espanhola, een gerecht met ui, tomaat, rode Spaanse peper en olijfolie. Ameijðos na cataplana zijn in een ketel met witte wijn gestoofde mosselen met worst, ham, ui, knoflook, paprika en chilisaus. Een bekend gerecht is de carne de porco a Alentejana, waarin de steenmosselen worden gecombineerd met stukjes varkensvlees. De mexilhoes, een ander soort mossel, wordt in Aveiro verwerkt in de mexilhoes a moda Aveiro. Gambas worden zowel gekookt als gebakken rijkelijk met knoflook bestrooid. Dan is er nog de polvo, inktvis, en de lulas, pijlinkvis, waarvan vele overheerlijke gerechten worden bereid. Caracois zijn minuscule slakjes die kort worden gekookt en met een speld of tandenstoker uit hun huisjes worden gepulkt. Deze worden voornamelijk als tapa gegeten.  

Carne, vlees

Hoewel vlees in Portugal een veel minder belangrijke plaats inneemt dan vis, zijn er toch een aantal populaire vleesgerechten. Een specialiteit in bijvoorbeeld Beira Litoral is chanfana, geit, die met kruien en wijn in een aardewerk pot wordt bereid. Cabrito a padeiro is een soortgelijk gerecht van geitenvlees dat voortdurend tijdens het braden wordt bedropen met een wijnmarinade. In het binnenland wordt ook vaak javali, evezwijn, geserveerd. Een van de veelzijdigste gerechten is feijoada, een bonengerecht dat vele variaties kent. Ook favas, tuinbonen, eten de Portugezen graag. Een bekende schotel is de favas a Portuguesa met morcela, bloedworst, en varkenskarbonade. In Portugal worden ook tripas, ingewanden, gegeten. Porto is bekend om zijn tripas a moda do Porto.

Aves, gevogelte

Frango de churrasco, een op hootskool geroosterde jonge haan met veel zeezout, is behalve in veel restaurants ook verkrijgbaar op de lokale marktjes waar je ze kunt nuttigen aan eenvoudige houten tafeltjes. In de Portugeze keuken worden ook veel gerechten met coelho, konijn, bereid, zoals de coelho a brucha, gebraden konijn met uien, olijfolie en azijn.

Arroz, rijst

Er zijn veel rijstgerechten in Portugal, zoals arroz de pato a Portuguesa, eend met uien, worst en wortelen, arroz de bacalhau a moda do Porto, stokvis met tomaat, kruiden en knoflook, arroz a Valenciana, een soort Spaanze paella en arroz Ribatejo com cabrito, geitenvlees en kip met uien, peper en boter.

Sobremesas, nagerechten

Portugezen zijn dol op zoete nagerechten. Typisch Portugese nagerechten zizjn arroz doce, rijstpudding met kaneel, pudim flan, caramelpudding, sonhos, pannenkoeken met stroop en leite creme queimado, custardpudding met gebrande suiker. 

Zie ook: http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/portugese-wijn-weetjes

Meer verhalen over Portugal:

http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/het-mysterieuze-bos-van-bucaco; http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/penela-kastelenstadje-in-midden-portugal; http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/fatima-een-geliefd-bedevaartsoord; http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/tomar-een-stadje-van-grote-cultuurhistorische-waarde; http://artikelen.foobie.nl/regios-landen/het-wonder-van-nazare


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie regios-landen

Egypte

handige reistips, kleding, eten en drinken, hygiene, cultuur, woordenlijst Arabisch

Doetinchem

Doetinchem is een mooi plaatsje in de Achterhoek dat veel in petto heeft. Lees hier wat Doetinchem allemaal te bieden heeft

De fysische geografie van paraguay

Paraguay vanuit een geografisch oogpunt bekeken

Griekse volkslied met de Nederlandse vertaling

Het volkslied van Griekenland en Cyprus

Snel Russisch leren

Tips om de Russische taal snel onder de knie te krijgen

Portugese 'CULINAIRE' weetjes

Wetenswaardigheden over de Portugese keuken

Israel

Korte geschiedenis van Israel

De deltawerken

De deltawerken die gebouwd zijn na de watersnoodramp in 1953 bieden bescherming voor het zeewater, in het zuidwestelijke deel van Nederland (vooral Zeeland). In dit artikel komen de 11 belangrijkste deltawerken aan bod.

Vrouwen in Congo

Vrouwen in Congo (DRC) hebben het vaak niet gemakkelijk. Bekend zijn de vele verkrachtingen als oorlogswapen en dit is na de oorlog niet verdwenen. In dit stuk beschrijf ik mijn indrukken tijdens een reis in Congo.

Vertaling van het Franse volkslied

Vertaling van het officiële volkslied van Frankrijk

De economie in het Romeinse Rijk in het kort

In dit artikel worden de kenmerken van de economie besproken in de verschillende staatsvormen van het oude Rome

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Fatima, een geliefd bedevaartsoord

Wat betekent Arelaarse?

Het woord Arelaarse wordt in vele delen en vervoegingen gebruikt als puzzelwoord.

De Eerste Wereldoorlog in Kameroen

Hoe in de Eerste Wereldoorlog de strijd verliep in Duitslands Afrikaanse kolonie Kameroen.

Gratis wandeling met virtuele gids door de “groene gordel” van Amsterdam.

Door de moderne techniek kun je nu wandelen met virtuele gids door de “groene gordel” van Amsterdam.

Rustiek Abcoude

over een klein dorp, net onder Amsterdam, wat zeker het bezoeken waard is

Terschelling, het derde waddeneiland

Voor de toerist is Terschelling vakantie. Voor de eilanders is Terschelling een gevoel van rust en vrijheid.

Nederlands-Aziatische handel in de zeventiende eeuw

De handel met Azië in de Gouden Eeuw

Korte wetenswaardigheden over reizen naar, reizen door en verblijf in de Filipijnen

Korte en handige informatie voor een verblijf in de Filipijnen

Wat heeft hoestdrank te maken met Turkse hotels?

Hoe kan het dat een verhaal over hoestdrank mij drie bekende Turkse hotels toont?

Maffia: Bernardo Provenzano

'De Tractor' eindelijk achter slot en grendel

Dominicaanse Republiek

Geschiedenis van een populaire vakantiebestemming, de Dominicaanse Republiek

Zeeland en het gevecht tegen de leegloop

Zeeland; de provincie waar veel Nederlanders graag hun vrije dagen spenderen, loopt langzaam maar zeker leeg.

WikiLeaks onthult Saudi Arabie's rol in Pakistan

Terwijl Amerika zijn hulp aan Pakistan flink heeft opgeschroefd - men eist van de Pakistaanse regering dat ze harder optreedt tegen de Taliban die vanuit Pakistan opereert - blijkt Saoudie Arabie een minstens even grote rol te spelen in Pakistan, maar dan in negatieve zin.

Hoe komen al die Russen (separatisten) in Oekraïne?

De Oekraïense separatisten zijn eigenlijk Russen die al jaren in Oekraïne wonen, hoe komen al die Russen in Oekraïne?